Nawet ci, dla których sok pomidorowy na ziemi nie jest niczym specjalnym, sięgają po niego podczas podróży samolotem. To prawdziwy fenomen potwierdzony danymi linii lotniczych oraz badaniami.
Ten fenomen już w 2018 r. opisał Business Insider Polska. Przytoczył wyniki badania przeprowadzonego wśród 7,5 tys. pasażerów Austrian Airlines. Aż 51 proc. z nich zadeklarowało, że pije sok pomidorowy podczas lotów. Jedna trzecia wskazała wręcz, że sok pomidorowy z solą i pieprzem to element lotniczego „rytuału”. Przewoźnik wyliczył, że każdego roku serwuje 180 tys. litrów tego napoju na swoich pokładach.
W 2023 r. szwajcarski przewoźnik Swiss poświęcił temu zagadnieniu jeden z materiałów w ramach cyklu „Ask the Expert”. – To jak żucie gumy, aby wyrównać ciśnienie. Wszystko zależy od wysokości [nad poziomem morza – przyp. red.] – powiedział jeden z pasażerów w sondzie wideo.
Niższe ciśnienie i hałas wpływają na smak
I rzeczywiście, w kabinie samolotu pasażerskiego panuje inne ciśnienie atmosferyczne, niż wtedy, gdy stoimy na ziemi. Odpowiada ono przebywaniu na wysokości 2-2,5 tys. metrów, czyli jak na szczycie Rysów w Tatrach. W takich warunkach układ krążenia człowieka jest bardziej obciążony, a organizm domaga się m.in. wspomagającego jego pracę potasu. Sok pomidorowy jest jego bardzo dobrym źródłem.
Money.pl powołał się na wyniki dwóch innych badań. Po pierwsze przeprowadzonych dekadę temu przez naukowców z Instytutu Fraunhofera. W symulatorze Airbusa A310 imitowano warunki na różnych wysokościach – nie tylko ciśnienie, ale również hałas i turbulencje. Okazało się, że im dalej od ziemi, tym smak soku pomidorowego staje się bardziej atrakcyjny i orzeźwiający. Uczestnicy badania lepiej oceniali smak w trakcie symulowanego lotu niż podczas przebywania poza kabiną symulatora.
Naukowcy z Cornell University przyjrzeli się wpływowi hałasu na odbieranie wrażeń smakowych. Stwierdzili, że szum powietrza oraz odgłosy silników „upośledzają” odczucie smaku słodkiego i umami, który to kojarzony jest m.in. z pomidorami. W takich warunkach mózg interpretuje sygnały wysyłane przez kubki smakowe w kontakcie z sokiem pomidorowym jako mniej słony i gorzki, przez co dla wielu smaczniejszy.
Sok pomidorowy wybiera 1 na 10 pasażerów
Jednak nie tylko biologia, chemia i fizyka decydują o tym, że w powietrzu sięgamy chętnie po sok pomidorowy, nawet jeśli nie pijemy go zbyt często na ziemi. Działają też mechanizmy socjologiczne.
– To prawda, że sok pomidorowy jest bardzo popularnym napojem podczas lotu. Serwujemy około 60 tys. litrów każdego roku. Prawdopodobnie dochodzi do naśladownictwa: jeśli pasażerowi z przodu podano sok pomidorowy, następny pasażer również może o niego poprosić – mówi Pascal Derksen, odpowiedzialny za menu pokładowe w Swiss, w nagraniu „Ask the Expert”. Wyliczał, że na każdym rejsie średnio po sok pomidorowy sięga 1 na 10 podróżnych.
Ekspert wyjaśnił, że na wrażenia smakowe ma wpływ także niższa wilgotność powietrza w samolocie, dotyczy to zwłaszcza napojów słodkich. – Na przykład, słodkie białe wino będzie smakować bardziej atrakcyjnie w warunkach naszych kabin, niż choćby Bordeaux ze wszystkimi jego taninami, które będzie miało tendencję do wysuszania podniebienia – podkreślił Derksen.
Lotnictwo na Uczelni Łazarskiego
Zachęcamy do eksplorowania intrygującego świata współczesnego lotnictwa czytając naszego bloga oraz zapisując się na kierunki lotnicze na Lazarski Aviation Academy w Uczelni Łazarskiego.
Lazarski Aviation Academy
Miejsce, gdzie startują marzenia. Oferujemy studia licencjackie, magisterskie oraz podyplomowe i MBA dla przyszłych pilotów, a także prawników i menedżerów branży lotniczej.